都市の中の住宅
House in the City
用途:住宅
PROGRAM: residence
Oct, 2016

東京都心の住宅地に建つ住宅。
室内は廊下がなく、螺旋状に最上階まで連続した空間構成となっている。
そのようにスキップ状に部屋が連続しながら、
広い階段幅、大きな窓、大きな浴槽、2 段の屋上テラスなど、
通常の住宅よりも大きなスケールを同時に持つことで、
住宅内外の出会いやコミュニケーションの可能性が広がることを意図した。
また、上にいくにつれてボリュームをセットバックさせた隙間から光や風を取り込み、
ベンチや机などの配置とセットに扱うことで、
そこでの活動がより快適になるように配慮している。

住宅がパブリックさと快適さを身にまとうことで、
内部での様々な活動が自然と外部へと開放され、
それにより個人と都市が互いに響きあう良好な関係を作り出すことを目指した。


用途:個人住宅
場所:東京都港区西麻布
竣工:2016年10月
敷地面積:45.84m2
建築面積:27.20m2
延床面積:91.13m2

 

設計:伊庭野大輔+藤井亮介+沼野井諭
構造設計:小西泰孝建築構造設計

写真:鳥村鋼一(外観正面のみGA Photography)


This is a house in a centrally located, urban residential area.
The plot is small compared to the surrounding residences,
but nonetheless thinking positively about its environs,
and sharing and referencing the areas relatively well-preserved residential atmosphere,
we set out with the aim to discover a new type of urban home.

Firstly, a multi-layered structure was necessary
to secure a good-sized floor area for this plot.
To facilitate vertical movement between these layers,
we decided to use a spiral circulation to split and connect the floor levels.
We also decided to arrange the rooms adjacently without corridors -
thus making every area in the house a pathway,
and creating a spatial construction of seemingly successive staircase landings.

The plot faces the road on its northern side,
but is bordered by buildings along its other three edges.
For this reason, hardly any sunlight nor breeze enter the lower floor.
To combat this issue, we incrementally set back the volume of each upper floor,
and installed skylights and jalousie windows in the openings
so that each room has light pouring in from the sky and enjoys a fresh breeze.
Each of these windows are accompanied by other elements such as a dining table,
day bed, bathtub and benches etc.,
so that the rooms are imbued with a comfortable feeling similar to that of relaxing outside on a sunny day.

As long as residences are located in cities,
they not only need to act as protection from the outside world,
but also as starting points for urban encounters and communication.
We believe that by embracing their public nature and providing comfort,
residences allow the diverse internal activities of their occupants
to progress naturally into the outside world,
creating beneficial relationships in which individuals and cities resonate with each other.

Site area: 45.84 m2
Building area: 27.20 m2
Total floor area: 91.13 m2
Structural system: steel (partly reinforced concrete)

Photo: Koichi TORIMURA (only facade photo by GA photographers)

© 2016-  fujiilab.All Rights Reserved.